Τρίτη 5 Μαΐου 2009

στο υπόγειο της Βουλής...



Θεὸς οὐδαμῇ οὐδαμῶς ἄδικος ἀλλ᾿ ὡς οἷόν τε δικαιώτατος, καὶ οὐκ ἔστιν αὐτῷ ὁμοιότερον οὐδὲν ἤ ὅς ἂν ἡμῶν γένηται αὖ δικαιότατος. Περὶ τοῦτο καὶ ἡ ὡς ἀληθῶς δεινότης ἀνδρὸς καὶ οὐδενία τε καὶ ἀνανδρία. (Θεαίτητος 176γ)

Μετάφραση: Ο Θεός σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν είναι άδικος, αλλά όσο το δυνατόν δικαιότατος. Και δεν υπάρχει τίποτα που να του μοιάζει περισσότερο, παρά μόνον εκείνος από εμάς που θα γίνει όσο το δυνατόν δικαιότατος. Απ' αυτό διακρίνεται κι η αληθινή αξία ενός άνδρα κι η μηδαμινότητα του κι η ανανδρία του.

----------
Ὦ φίλε Πᾶν' τε καὶ ἄλλοι ὅσοι τῇδε θεοί, δίοιτέ μοι καλῷ γενέσθαι τἄνδοθεν ἔξωθεν δ᾿ ὅσα ἔχω τοῖς ἐντὸς εἶναί μοι φίλια. Πλούσιον δὲ νομίζοιμι τὸν σοφόν τὸ δὲ χρυσοῦ πλῆθος εἴη μοι ὅσον μήτε ἄγειν μήτε φέρειν δύναιτ᾿ ἄλλος ἤ ὁ σώφρων. (Φαῖδρος 279γ)

Μετάφραση: Ω, αγαπητέ Πάνα κι όσοι άλλοι θεοί προστατεύετε αυτήν εδώ την πόλη, βοηθήστε με να γίνω καλός εσωτερικά. κι όσα έχω εξωτερικά να είναι ανάλογα με τα εσωτερικά. Πλούσιο να θεωρώ τον σοφό και να αποκτήσω τόσο χρυσάφι, όσο κανένας άλλος να μπορεί ούτε να το σηκώσει, ούτε να το μεταφέρει, παρά μόνον ο σώφρων.
----------


Η Δικαιοσύνη, η Σωφροσύνη, η Αιδώς κι η Εντιμότητα είναι κλειδωμένες σε κάποιο υπόγειο και κοιτούν την αθέατη ,από εμάς, πλευρά του θνήσκοντα Αγνώστου Στρατιώτη.
Μοναχική τους συντροφιά κι ελπίδα είναι οι φωνές του κόσμου πίσω από τον τοίχο και οι βροντερές "Προσοχές" των Ευζώνων...ίσως κάποτε εκείνοι εκεί έξω να τις αναζητήσουν και να τις ελευθερώσουν.
Μέχρι τότε, θα ασελγούν πάνω τους παρηκμασμένα ανδρείκελα με κουστουμαρισμένες συνειδήσεις και ξεθωριασμένα χαμόγελα.

Ο Ρουβάς θα τραγουδήσει στη Μόσχα, η Θώδη νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο, ο Τύπος χαρίζει αυτοκίνητα, το κατσικάκι γάλακτος εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ο Μικρούτσικός χώρισε, τον Ιούνη τα μικρά προβατάκια ψηφίζουν για νέους λύκους
κι η μικρή Πετρούλα "τελειώνει" με φόντο την Ελλάδα.


Απόψε δεν βλέπω το φεγγάρι, το πνίγουν τα σύννεφα...όπως πνίγει ένας κόμπος στο λαιμό ένα πιτσιρίκι με μεγάλο παράπονο...

Καληνύχτα Φεγγαράκι,
Καληνύχτα της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ,
Καληνύχτα σε όλους.

2 σχόλια:

  1. Εκτός από τα συγχαρητήριά μου για τα αποσπάσματα που δημοσιεύεις, να προσθέσω ότι το "καληνύχτα" μας ταιριάζει γενικότερα. Γιατί μιλάμε για πολύ ύπνο... πολύ ύπνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Hellenic Potion: Σε ευχαριστώ, έχεις δίκιο...το "καλημέρα" μοιάζει στεγνό κι ανοίκειο πλέον.
    Παρόλα αυτά, για όσο θα νιώθω οτι ακόμα το κυκλάμινο έχει ρίζες που ολοένα γίνονται πιό δυνατές ... θα συνεχίσω να ελπίζω πως θα νικήσει το βράχο και κάποτε θα ανθίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μίλησε στον Λύκο