Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

λίγα λόγια για τον κύριο Willy Peter

θα μπορούσε να είναι το όνομα κάποιου Αμερικανού λογοτέχνη ή κάποιου Άγγλου μουσικοσυνθέτη...
στην πραγματικότητα όμως το όνομα Willy Pete, αντιπροσωπεύει κάτι πολύ τρομακτικό και δολοφονικό.
Ο Willy Pete ή WP είναι η κωδική ονομασία του Λευκού Φωσφόρου (White Phosphorus).

Ο Λευκός Φωσφόρος (WP) ως πολεμικό υλικό έχει δύο κύριες χρήσεις:
  1. Ως βόμβα εμπρηστικού τύπου που συνδυάζει θανατηφόρες τοξικές αναθυμιάσεις.
  2. Ως καπνογόνο βαρέως τύπου για τη δημιουργία οπτικού παραπετάσματος (κάλυψη προσωπικού - οχημάτων).
αεροπορική προσβολή με βόμβες διασποράς (clusters) WP


Η πρώτη κατηγορία, που στην ουσία σκοτώνει, χρησιμοποιεί ένα αλλοτροπικό παράγωγο του Φωσφόρου ως γόμωση σε κάθε είδους βλήμα...από φυσίγγιο αεροσκάφους ή ελικοπτέρου, όλμου, ρουκέτας, μέχρι και μικρού βεληνεκούς πυραύλου ή γόμωση χειροβομβίδας.

Κατά την πρόσκρουση στον στόχο είναι σχεδιασμένο να διαλύεται σε μικρά κομμάτια και να διασκορπίζεται σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή. Τα κομμάτια του WP αναφλέγονται ακαριαία και συνεχίζουν να καίνε όσο υπάρχει παρουσία οξυγόνου και υγρασίας (ακόμα κι ατμοσφαιρικής) , αντιδρώντας με αυτό και δημιουργώντας φωσφορικό οξύ.
Ο WP δημιουργεί εγκαύματα τρίτου βαθμού και συνεχίζει να καίει τα θύματά του εκτός αν σύντομα αφαιρεθεί κομμάτι ιστών (κρέας) από την πληγή ή με κάποιο τρόπο απομονωθεί το οξυγόνο.

Στην ουσία ένα μικρό κομμάτι WP ακόμα κι αν δεν εισχωρήσει μέσα σου κι απλά πέσει σε κάποιο σημείο του σώματός σου...θα σε καίει μέχρι να βγει από την άλλη μεριά.

Εκτός του εμπρηστικού του ρόλου, δημιουργεί θανατηφόρες αναθυμιάσεις οι οποίες καίνε όλο το αναπνευστικό σύστημα καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει ασφυξία διότι δεσμεύει το οξυγόνο αντιδρώντας μαζί του.

Η φρίκη συνεχίζεται με τον WP ακόμα κι αν κάποιος τυχερός επιβιώσει σακατεμένος.

Ο WP συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του αφού η επαφή του με το ανθρώπινο σώμα, αφήνει τα ίχνη του στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά με θανατηφόρες συνέπειες.

Θεωρείται ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα εμπρηστικού τύπου, είναι τόσο θανατηφόρος που η επιτρεπτή δόση φωσφόρου για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσις (μέσω νερού) είναι 1mgr ανά Kgr σωματικού βάρους...δηλαδή για ενήλικα 80Kgr μία δόση άνω των 80mgr μπορεί να αποβεί μοιραία.

Παρόλα τα παραπάνω η χρήση του WP δεν είναι απαγορευμένη κι υπάρχει μια χρόνια συζήτηση για το αν τελικά πρέπει να θεωρηθεί Χημικό Όπλο ή όχι. Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης η χρήση του περιορίζεται ΜΟΝΟ σε εχθρικό τακτικό στρατό κι όχι σε αμάχους.

Μέχρι τώρα πάντως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτα από τον Αμερικανικό Στρατό (WWI,WWII,Βιετνάμ,Ιράκ) , από τη Ρωσία (Τσετσενία) και το Ισραήλ ( Λίβανος 2006, Γάζα 2008).

Α! και να μην το ξεχάσω.....σαν σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. υποδέχθηκε με 11 ψήφους υπέρ κι έναν κατά, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.L.O.) το 1976.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μίλησε στον Λύκο