Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

η νταντά


Υπάρχει μια εκπομπή στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι που ομολογώ οτι με αναστατώνει (ως Κακό Λύκο) στο έπακρο.

Είναι αυτή που δείχνει κάτι προβληματικές οικογένειες με μαμάδες σε απόγνωση, αδιάφορους μπαμπάδες και παιδάκια που θα έκαναν ακόμα και το hamomilaki να ψάχνει το τηλέφωνο του Ηρώδη στον Χρυσό Οδηγό.


Μιλάμε για τον ορισμό της Αυξημένης Εντροπίας, του Χάους, του γενικού μπάχαλου...πιτσιρίκια που τρέχουν μέσα-έξω, που ουρλιάζουν, που χτυπάνε βρίζοντας, που κατουράνε το σκύλο, που φτύνουν.... κι οι μαμάδες να ουρλιάζουν στους συζύγους να πουν κάτι μπας και σταματήσει ο χαμός.


και μέσα στον σαματά και τον κουρνιαχτό, ακούγεται η σταθερή και βαριεστημένη φωνή του πατέρα:




- Τσάρλυ, σε παρακαλώ, μην κατουράς τον σκύλο..είναι κακό. Ελίζαμπεθ σταμάτα να χτυπάς την αδερφή σου με το μπαστούνι του γκολφ, δεν θα φας τηγανίτες το βράδυ για τιμωρία.


Αλλά μετά όλα αλλάζουν, έρχεται η λύτρωση....στο Αρχηγείο Της Νταντάς Πρώτων Βοηθειών, ήδη καταστρώνεται το σχέδιο δράσης.

Σε ένα δωμάτιο που μοιάζει με το παλιό σαλόνι της γιαγιάς μου(επέτρεπε την παραμονή σε αυτό μόνο κατά τις ονομαστικές εορτές κι εθνικές επετείους) , μια χούφτα νταντάδες αποφασίζουν για την τακτική που θα ακολουθηθεί.




Έτσι λοιπόν μπαίνει μια από αυτές στο σπίτι και παρατηρεί συμπεριφορές..στο τέλος μαζεύει την οικογένεια, τους δείχνει κάτι πίνακες με κανόνες που τα πιτσιρίκια δεν καταλαβαίνουν, τους παρουσιάζει και την "γωνιά για τα άτακτα παιδιά" και ξεκινά να διδάσκει τους γονείς.



Θυμάμαι λοιπόν τί γινόταν στα δικά μου χρόνια, που η σκανταλιά πήγαινε σύννεφο αλλά που ποτέ δεν τολμάγαμε να βρίσουμε μπροστά στους γονείς μας γιατί μας περίμενε το πιπέρι ή η παντόφλα, που για να ακουστεί ο πατέρας μας σήμαινε οτι είχαμε διαπράξει ύστατη μαλακία και μας έπιανε πανικός και δέος....



δεν θυμάμαι να έχω κάνει κάποια σκανταλιά κι η μάνα μου να με είχε βάλει ποτέ στη γωνιά για τα άτακτα παιδιά με χρονόμετρο...συνήθως χρησιμοποιούσε άλλες μεθόδους, πιό γρήγορες κι αποτελεσματικές.




Τα πιτσιρίκια θα είναι πάντα πιτσιρίκια...με τις όμορφες τρυφερές στιγμές τους και τις χαοτικές και σκανταλιάρικες...έτσι μαθαίνεται ο κόσμος, δεν γίνεται διαφορετικά.


Απορώ όμως με αυτούς τους γονείς... που καταφεύγουν σε μια τηλεοπτική νταντά κι επιτρέπουν σε μια κάμερα να εισβάλει μέσα στο ίδιο τους το σπιτικό..το ιερότερο άσυλο της κάθε οικογένειας.



Τί κι αν ο Τσάρλυ σταματήσει να κατουράει το σκύλο κι η Ελίζαμπεθ σταματήσει να θεωρεί την αδερφή της μπαλάκι του γκολφ....στο σπίτι αυτό ο μπαμπάς κι η μαμά έχουν ήδη αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων.




Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί μια έμμεση έκφραση ευχαριστηρίων κι αγάπης, στους γονείς μου που επέμειναν να με μεγαλώσουν χωρίς τη βοήθεια μιας τηλεοπτικής νταντάς....
έστω κι αν πολλές φορές έτσουζε κάπως παραπάνω η παντοφλιά.

6 σχόλια:

  1. Αισθανομαι καλα Λυκε που ποτε δεν μου περασε απο το μυαλο να εμπιστευτω τα παιδια μου σε κανεναν εκτος απο τις γιαγιαδες τους. Αλλα αλλο ειναι το θεμα εδω. Ειναι αλλο να αφησεις τα παιδια σου στο σπιτι με μια νταντα αν δεν εχεις καποιον δικο σου και αλλο να βγαζεις στην τηλεοραση την ζωη σου και την οικογενεια σου για να μαθουν τα παιδια να μην κανουν ζημιες. Στο φιναλε δλδ ας κανουν, δεν χαλασε κι ο κοσμος αν σπασουν και κανενα βαζο η τραβηξουν και ενα σεμεν. Καλο βραδυ. Ωραια αναρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ alterego, καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την καλησπέρα μου Λύκε...

    Μια χαρά τα λες! Έχω 3 παιδιά και γεγονός είναι πως υπάρχουν στιγμές που δεν έχω άλλη υπομονή ή που νομίζω πως έχω δοκιμάσει πλέον τα πάντα και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τα "ηρεμήσει" λιγάκι. Βλέπεις είμαι και κατά της "παντόφλας" οπότε κάποιες στιγμές η συζήτηση ίσως να αποδεικνύεται ανεπαρκής...

    Δε θα επέτρεπα όμως σε κανένα τηλεοπτικό "τσίρκο" να επωφεληθεί της συμπεριφοράς των δικών μου "άγριων θηρίων" όσο δύσκολη κι αν ήταν η κατάσταση. Ευτυχώς πάντως δεν παρακολουθώ τηλεόραση πια οπότε γλυτώνω τον εαυτό μου από τέτοιου είδους "πειρασμούς" :p

    Καλό σου ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τσάρλυ, σε παρακαλώ, μην κατουράς τον σκύλο..είναι κακό. Ελίζαμπεθ σταμάτα να χτυπάς την αδερφή σου με το μπαστούνι του γκολφ, δεν θα φας τηγανίτες το βράδυ για τιμωρία."

    Κορυφαία σκηνή! Μου θύμιζει παλιό σκετς του Χαρρυ Κλυνν που λέει:"Νικολάκηηη, μην κάνεις τα κακά σου πάνω στο τραπεζομάντηλο!" Και απαντά βαριεστημένα ο ελληνάρας "Σιγά μωρέ, πως κάνεις έτσι? Άσε το παιδί ελεύθερο μην πάθει καμιά ψυχολογία!"

    Δε χρειάζεται να σχολιάσω τίποτα από αυτά που λες, είναι αυτονόητα. Αν και δεν είμαι υπέρ της παντοφλιάς, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Kameleon: Τί είπες τώρα!
    Έχεις δίκιο, θυμίζει τον Νικολάκη του Χάρρυ Κλυνν.
    Είμαι κι εγώ πατέρας 2 παιδιών και διαφωνώ επίσης με την χρήση της παντόφλας ως "μέσου καταστολής"...
    δεν καυτηριάζω τις νταντάδες ούτε τα παιδάκια, αλλά τους γονείς τους.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
    Καλό Π-Σ-Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @mantinada: Ταυτιζόμαστε απόλυτα.
    Θεωρώ πάντως πρέπον να σου δώσω συγχαρητήρια που μεγαλώνεις 3 παιδιά και να σου ευχηθώ....
    ΚΑΛΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ !!!
    Καλό Π-Σ-Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μίλησε στον Λύκο